1. Sta je Evropski izvestaj i gde ga mogu preuzeti?

Evropski izvestaj o saobracajnoj nezgodi je standardan obrazac koji se koristi u celoj Evropi i validan je umesto policijskog izvestaja u slucaju malih steta (do 500 evra), odnosno manjih saobracajnih nezgoda. Evropski izvestaj vazi na teritorijama svih zemalja koje su u praksu uvele prijave manjih steta putem Evropskog izvestaja o nezgodi.

Evropski izvestaj o saobracanoj nezgodi mozete preuzeti u svim poslovnicama UNIQA osiguranja sirom Srbije, ukoliko imate vazecu polisu autoodgovornosti zakljucenu kod UNIQA-e. Svi klijenti koji od 10. decembra 2009. godine zakljuce polisu autoodgovornosti kod UNIQA-e, uz polisu dobijaju i Evropski izvestaj.

2. Kada se primenjuje Evropski izvestaj?

Evropski izvestaj se primenjuje u slucaju nastanka manje materijalne stete (do 500 eura), gde su se ucesnici saglasili o odgovornosti za nastanak iste. Ucesnici su u navedenim slucajevima duzni da

- popune i potpisu Evropski izvestaj u skladu sa uputstvom na poledini izvestaja (popunjen obrazac ne predstavlja priznavanje odgovornosti, vec jedino utvrdivanje identiteta ucesnika)

- obavezno dodu sa vozilima i dokumentacijom u osiguravajuce drustvo kod koga je osigurano vozilo koje je pocinilo stetu radi davanja izjava, sacinjavanja foto-dokumentacije i prijavljivanja stete

3. Kakva je procedura u slucaju da postoje povredena ili poginula lica, odnosno nematerijalna steta?

Ukoliko je saobracajna nezgoda uzrokovala povredu ili smrt fizickih lica, bez obzira na vrednost materijalne stete na vozilima (do ili preko 500 eura), potrebno je:

- odmah obavestiti policiju i hitnu pomoc (u slucaju potrebe) i sacekati da ovlasceno lice izvrsi uvidaj saobracajne nezgode

- ostati na licu mesta i preduzeti zakonom propisane radnje o obezbedivanju mesta nezgode

4. Sta se desava ukoliko nismo sigurni da je materijalna steta ispod 500 eura?

Ukoliko niste sigurni za visinu vrednosti prouzrokovane materijalne stete, a uzimajuci u obzir da na novim vozilima samo retrovizor moze imati nabavnu vrednost od 350 eura, potrebno je obavestiti policiju radi sacinjavanja zapisnika. Sa zapisnikom policije i dokumentacijom neophodnom za prijavu steta po polisama autoodgovornosti, osteceno lice prijavljuje stetu u osiguravajucoj kuci kod koje je osigurano vozilo koje je prouzrokovalo nezgodu.

5. Sta se desava u slucajevima da je materijalna steta ispod 500 eura, ali se ucesnici ne mogu usaglasiti po pitanju nastupanja iste?


Sasvim je realno pretpostaviti da se ucesnici u nekim saobracajnim nezgodama nece moci uslaglasiti po pitanju nastupanja stetnog dogadaja. U tim slucajevima potrebno je angazovati policiju radi sacinjavanja zapisnika. Sa zapisnikom policije i dokumentacijom neophodnom za prijavu steta po polisama autoodgovornosti, osteceno lice prijavljuje stetu u osiguravajucoj kuci kod koje je osigurano vozilo koje je prouzrokovalo nezgodu.

6. Kada se u slucaju manje materijalne stete, ucesnici usaglase o nastupanju iste, koja je procedura za popunjavanje Evropskog izvestaja?

Za saobracajne nezgode u kojima je ucestvovalo 2 vozaca, popunjava se 1 obrazac. Za nezgode u kojima je ucestovalo 3 vozila popunjavaju se 2 obrasca, itd... Nije bitno ciji ce se obrazac popuniti, vazno je obratiti paznju na samo popunjavanje - tacnost i citljivost podataka na originalnom i indigovanom primerku. Original, tj. prvu stranu Evropskog izvestaja dostavlja lice koje prijavljuje stetu. Sva polja na Evropskom izvestaju su obavezna i nakon popunjavanje ne trpe ispravke. Ukoliko je vlasnik vozila pravno lice, Evropski izvestaj pored potpisa, treba biti overen i pecatom pravnog lica.

7. Koja je dalja procedura nakon popunjavanja Evropskog izvestaja?

Nakon popunjavanja izvestaja, potrebno je da oba ucesnika u saobracajnoj nezgodi sa svojim vozilima u sto kracem roku, bez vrsenja bilo kakvih popravki na vozilima, dodu u osiguravajucu kucu kod koje je osigurano vozilo koje je prouzrokovalo stetu radi prijave stetnog dogadaja i uporedivanja i procene stete na vozilu.

Dakle, ukoliko je nezgodu prouzrokovao osiguranik UNIQA osiguranja, potrebno je da oba ucesnika u nezgodi sa svojim vozilima i neophodnom dokumentacijom (koja je i inace potrebna za prijavu stete po polisi autoodgovornosti, osim zapisnika MUP-a koji u ovom slucaju nije potreban) dodu u Centralu UNIQA osiguranja radi procene i uporedivanja vozila, ukoliko se steta dogodila na podrucju Beograda ili pozovu Kontakt centar UNIQA osiguranja putem telefona 011 20 24 100 za angazovanje Procenitelja u ostalim gradovima u Srbiji.

8. Sta je sve potrebno da donesemo od dokumentacije u osiguravajucu kucu?

Neophodno je da bude dostavljena celokupna dokumentacija koja se, po standardnoj proceduri, dostavlja pri podnosenju odstetnog zahteva po polisi autoodgovornosti - izuzev zapisnika MUP-a:

- Kopija licne karte podnosioca prijave (ostecenog)

- Kopija saobracajne dozvole ostecenog vozila

- Kopija vozacke dozvole vozaca ostecenog vozila

- Kopija polisa osiguranja ucesnika u saobracajnoj nezgodi

- Ovlascenje za naplatu stete (ukoliko podnosilac prijave nije vlasnik vozila)

- Kopija tekuceg racuna na koji se vrsi uplata (u slucajevima kada se uplata ne vrsi servisu)

- Original racun popravke, predracun, specifikacija

Ne vrsiti popravku vozila pre snimanja stete.

9. Kakve su sankcije i postupak prijave, ako nemam kod sebe primerak Izvestaja o saobracajnoj nezgodi?

Sankcije su predvidene novim Zakonom o bezbednosti u saobracaju i idu do 50.000 dinara za lica koja ne poseduju izvestaj o saobracajnoj nezgodi. Ukoliko ne posedujete izvestaj, mozete zamoliti drugog ucesnika da popunite njegov izvestaj ili sacekati policiju i izvrsiti prijavu stete po standardnoj proceduri uz zapisnik MUP-a.

10. Ukoliko imam dodatna pitanja u vezi sa prijavom stete, kome mogu da se obratim i kada?

Kontakt centar UNIQA osiguranja Vam je na raspolaganju za sve informacije 24h dnevno pozivom na broj 011 20 24 100 i besplatnim pozivom na broj 0800 201 301. UNIQA osiguranje mozete kontaktirati i putem e-mail-a na adresu Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .